
Veri Merkezleri Nedir ?
Veri merkezleri firmalar veya devlet tarafından kullanılan adından da anlaşılacağı gibi “Veri merkezi” görevi görmektedir
Veri merkezlerinde profosyonel olarak dizayn edilmiş sunucular ve internet altyapısı bulunmaktadır, bu servisler bazen sadece kullanıcı bilgilerini saklamak bazen oyun bazen web sitesi için kullanılmaktadır, kullanım alanlarından biri ise sanallaştırma teknolojisidir, VPS, VDS.
VPS/VDS NEDİR ?
Virtual Private server yani VPS: Sunucuda bulunan diğer müşterilerle beraber farklı ip adreslerinde çalışma imkanı bulunan fakat, diğer sunuculardan tam olarak bağlantısız çalışmayan bir servistir örnek vermek gerekirse:
Sizin ve bir diğer müşterinin bulunduğu sunucuda sizin siteniz çok yük biniyorsa eğer, diğer siteye de yük binmesi anlamına gelmektedir yani shared paylaşımlı hosting ile arasında pek bir fark yoktur.
Virtual Dedicated server (VDS) ise : Tamamen paylaşımsız ve farklı sistem özelliklerine sahip sunuclar demektir VPS sunucularda siz 1 gb ram 2 cpu kullanıyorsanız sunucunuzdaki diğer müşteri de 1 gb ram 2 cpu kullanacaktır sistem bu şekilde dizayn edilmiştir ancak VDS de durum böyle değil siz isterseniz 5 gb ram 4 core olarak sistem açabilir sistemininizin içine isterseniz linux isterseniz windows isterseniz diğer sistemleri de kurabilirsiniz iş tamamen size kalmış.
Sunucu Nedir ?
Sunucu: Belli prgoramlar kurulu sanal veya fiziksel olarak kullanılabilen cihazlardır bu cihazlara örnek vermek gerekirse sizin evde kullandığınız bir bilgisayar da temel sunucu görevleri görebilir.
Profosyonel olarak kullanılan sunucular ise veri merkezlerinde bulunur.
Sunucuların içine kurulan sistemler sayesinde yukarıda da belirtildiği gibi birçok işlem yapmak birçok hizmet almak mümkündür örnek vermek gerekirse
- Veritabanları
- Web Siteleri
- Oyun Sunucuları
- Kamera Sistemleri
- Kamu Hizmetleri örn; E-Devlet, İşkur ve Sağlık Bakanlığı vb.
Listede verilen kullanım alanları “genellikle” kullanılan ve en bilindik kullanım amaçlarıdır.
Hosting Nedir ?
Kelime anlamı ile “barındırma” hizmetleri dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sunucu satın almak veya kiralamak bazı amaçlara fazla gereksiz maliyetli gelebilmektedir bu durumda ise hosting kullanılmaktadır.
Hosting sunucunda (server) birden fazla kullanıcı oluşturarak bir sunucuya birden fazla web sitesini kurmak amacı ile kullanılmaktadır.
Domain nedir ?
Domain: Türkçe isim olarak alan adı internetin doğuşundan sonra web sitelerine giriş yapmak için kullanılan ip adreslerinin akılda tutulamaması ile yaratılmıştır.
Örnek vermek gerekirse cemalmetehayirli.com.tr sitesine girmek için daha öncesinde 123.123.123.123 gibi rakamlar girerek sunucuya bağlanmanız gerekmekteydi.
Şimdi ise 123.123.123 ip adresine tanımlanmış olan cemalmetehayirli.com.tr sitesine girebiliyorsunuz.
Kullanım amacı kısaca belirtildiği gibidir.
Bulut Teknolojisi nedir ?
Cloud yani bulut teknolojisi: Sunucular üzerinde veri depolamada kullanılmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; iCloud, Google Drive, Yandex Disk, Dropbox gibi güvenilir uygulamlar bulunmaktadır.
Son olarak bulut teknolojisi kullanımı ilerlediğimiz yıllarda çok daha artacak, fiziksel anlamda hiçbir şekilde elle tutulur bir verimiz olmayacak kişisel ya da kurumsal tüm işlemlerimiz soyut olduğunu düşünebileceğimiz datalar olarak barınacaktır.