
NAS veri kurtarma hizmetleri kapsamında, ilgili sunucularınızdaki her türlü fotoğraf, belge ve diğer veri kayıplarınızla ilgileniyoruz. Yazımızın içeriğinde kapsamlı açıklamaya ulaşacaksanız. Veri Kurtarma Hizmetlerinde mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini de unutmayın. Veri kurtarma hizmetleri için mail adresimizden, lütfen bize ulaşın.
NAS sunucu aygıtları birbirlerinden ayrı bir şekilde pek çok hard disk grubunun birbirleriyle entegre bir biçimde bağlanması ile meydana getirilmiş olan, geniş depolama alanlarından yararlanmanızı sağlayan ürünlerdir. Network Area Storage kısaca NAS olarak adlandırılan bu sistemler Unix, Linux ve Windows işletim sistemleri ile birlikte ağ bağlantısı ile çalışan, dosyalama ve yetkilendirme sistemlerine sahip olan depolama aygıtlarının işlevini görebilen birden fazla disk bağlanabilen sunuculardır.
Büyük firmaların veri tabanlarının genişlemesi ve giderek kullanıcı sayılarında ortaya çıkan artışın karşılanabilmesi için destekleyecek nitelikteki sunucu ürünlerinin kullanılmaları zorunluluk halini almıştır. RAID ile desteklenen NAS sistemleri, yedekleme ve veri kurtarma gibi seçeneklere de açık olduğundan dolayı işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik sistemlerdir.
NAS Veri Kayıpları Nasıl Meydana Geliyor?
RAID sistemi ile çalışmakta olan bu sistemlerin içerisinde yer alan hard disklerden dolayı ayrı ayrı ya da tamamen bozulabilir durumdadır. Bu sebeple veri kayıpları ortaya çıkabilmektedir. RAID sistemlerinin yapısını oluşturan bir disk bozulduğu zaman NAS sunucularındaki dosyalama sistemleri de bozulduğu için veri kayıpları meydana gelebilmektedir.
Veri kurtarma işlemlerinin tamamında zamanında yapılacak olan ilk müdahale kritik önem taşımaktadır. Gold Veri Kurtarma olarak NAS veri kurtarma hizmetimizi detaylı analiz çalışmaları sonrasında yapmaktayız.
Laboratuvar ortamlarında vermiş olduğumuz hizmet sayesinde oldukça karışık ve komplike bir yapıya sahip olan NAS sistemlerinin arızalarını tespit ederek kaybolan verileri geriye getirebilmekteyiz. Yapılacak olan işlemlerin kalıcı olmasını istiyorsanız ve verilerinizin güvenliğini sağlayabilmek istiyorsanız NAS veri kayıplarınızı doğru çözüm teknikleri ile sorunsuz bir şekilde kurtarabilmekteyiz.
Veri Depolama Türleri
- DAS : Direct Attached Storage
- NAS : Network Attached Storage
- SAN : Storage Area Network
DAS: Yerel Veri Paylaşımı
DAS veri saklama cihazları, harici olarak bağlandığı sunucu bilgisayarın bir parçasıdır. Aynen masaüstü bilgisayarın hard diski gibidir veya bir sunucuya doğrudan bağlıdır. RAID dizeleri veya teyp kütüphanelerine de benzetilebilir. Ağdaki bilgisayarların DAS veri saklama alanına erişmesi için önce sunucuya erişmeleri gerekir. Bu NAS ve SAN’ın tersidir. Sunucu bozulursa, kullanıcı bilgisayarları DAS veri saklama alanına bağlanamazlar. Ucuzdur ve yönetimi kolaydır. Küçük ölçekli firmalar için DAS uygun bir çözüm olabilir. Ancak yedekleme konusuna hassasiyet gösterilmesi gerekir.
NAS: Ağ Seviyesinde Paylaşım
Hard disklerden ve yönetim yazılımından oluşur, ki bunlar da tamamıyla dosyaları ağ üzerinde hizmete açmak üzere tasarlanmıştır. Tüm işletim sistemlerine dosya paylaştırabilirler. DAS sistemler ise yalnızca sunucusunun imkan verdiği işletim sistemlerine paylaşım verebilir. TCP/IP, FC ve CIFS desteği sunar. Ağ üzerindeki cihazlar tarafından erişilebilen, gönderilen veriyi depolayan ve bu veriye erişimi sağlayan, içerisinde gömülü bir işletim sistemi bulunan ve klasik sunucu sistemlerindeki kullanıcı/sunucu ilişkisini esas alan bir sistemdir.
NAS cihazlar içinde ARM, Celeron veya Atom tabanlı işlemciler kullanmakta olup fiziksel raid kontrol kartları bulundurmazlar. NAS cihazlar depolama ve yedekleme maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla üretilmiş yazılımsal tabanlı raid Linux işletim sistemi barındırmaktadırlar. NAS cihazlar yedekleme cihazları gibi satışa sunulsada donanımsal veri kayıplarına karşı çok güvensiz cihazlardır. NAS cihazlar içinde genellikle SATA tabanlı giriş seviyesi niteliksiz diskler kullanılmaktadır. NAS cihazlar içinde bulunan diskler aşırı yük altında ısınmakta ve kısa sürede arıza vermektedirler.
– Bu cihazların ISCSI protokolünü kullanmayın. Üzerine bağlandıkları işletim sistemleri chkdsk ve benzeri araçları otomatik olarak çalıştırdığı için veri kayıpları yaşanabiliyor.
– Bu cihazları mutlaka bir Güç kaynağına (UPS) bağlayın.
SAN: Blok Seviyesinde Veri Transferi İçin Yüksek Ulaşım İmkanı
Doğrudan sunuculara bağlanan ve hızlı veri depolama kapasitesi sunan sistemlere SAN denir. Yerel ağdan bağımsız olarak depolama alanı ile sunucular arasında çalışan yüksek performanslı bir depolama ağıdır. SAN’lar ayrıca, yükü sunucular arasında dengeleyerek maliyetin düşmesine de katkıda bulunurlar. İleri düzey bir sistemdir yönetimi karışık, ölçeklenebilirliği de yüksektir. Çok kritik uygulamalar için kullanılır. SAN alt yapısında, NAS, DAS, RAID dizileri veya teyp kütüphaneleri, sunuculara fiber kanal ile bağlanır. Bu kanal yüksek güvenilirlikli, gigabit bağlantı teknolojisine sahiptir, ki iş istasyonları, sunucular ve veri saklama birimleri arasında eş zamanlı iletişim imkanı sağlar. SCSI’nın mesafe ve bant genişliği sınırlamalarından etkilenmeksizin, uzun mesafeli veri paylaşım işlerinde fiber kanal idealdir. Aralarında uzak mesafelerin olduğu birden fazla şubesi olan bir firma iseniz SAN iyi bir çözüm olabilir ancak maliyeti çok yüksektir. Orta ve küçük ölçekli firmalar için fayda-maliyet analizi açısından pek de tercih edilecek bir seçenek değildir. Dosya düzeyinde paylaşım imkanı sağlayan DAS ve NAS’tan farklı olarak, SAN büyük veri bloklarını taşıma imkanı sunar. Veritabanı, görüntü işleme gibi uygulamalar için önemlidir. Çok sayıda kullanıcı sorunsuz hizmet alabilir. Ancak çok pahalıdır ve yönetimi zordur. Standardizasyonu yoktur.
NAS DAS SAN Veri Depolama Markaları
-
Apple, Asustor, Buffalo, Dark, Dlink, Drobo, Emc, G-Technology, Hp, Intel, Iomega, LaCie, Lenovo, Lg, Linksys, Logilink, Netgear, Promise, Qnap, Seagate, Snap, Snc, Synology, Thecus, Western Digital, Zyxel marka cihazlardan %100’e varan başarı oranıyla hizmet seviyesine bağlı olarak 1 saat gibi kısa bir sürede veri kurtarma garanti veriyoruz.
Veri Kaybının Nedenleri
- Cihaz üzerinde bulunan işletim sisteminin silinmesi, yeniden yüklenmesi , kurulum yapılması
- Cihaz üzerinde bulunan işletim sisteminde sistem geri yükleme yapılması
- Cihaz üzerinde bulunan raid yapı ayarlarının silinmesi, çökmesi, yeniden oluşturulması
- Çalışan sistem üzerinden hard disklerin çalışırken yerinden sökülmesi, çıkartılması
- Hard disk sıralarının karıştırılması
- Fiziksel arızalı hard diske chkdsk, scandisk, fsck yapmak
- Bilgisayar sisteminin yavaşlaması, donması, kilitlenmesi, resetlemesi
- Bilgisayar sisteminin boot etmemesi, açılmaması
- Mavi ekran hatası
- Cihazın ekonomik kullanım ömrünü doldurması
- Aşırı kullanım, yüklenme
- Aşırı sıcaklık ve ısınma
- Firmware güncellemesi
- Raid kontrol kartının bozulması, çalışmaması
- Zararlı yazılımların sisteme zarar vermesi
- Virüs, hacker saldırısı
- Yangın
- Sabotaj
- Dosya ve klasör yapısının bozulması
- Bilerek veya yanlışlıkla klasör, dosya silme
- Silinen verilerin üzerine tekrar yazma
- Yedek almadan biçimlendirme yapmak, format atmak
- Bölümlendirme (repartition)
- Partition, bölümlendirme yapısının raw formatına dönüşmesi
- Bilgisayarı fabrika ayarlarına döndürmek
- Kurtarma Cd’si kullanma
- Elektrik kesintisi, ani voltaj dalgalanmaları
- Güç kaynağının, anakartın bozulması
- Üretim hatası
- Fiziksel kullanıcı hasarları (Düşme, Düşürme, Darbe)
- Kullanım ve kullanıcı hatası, ihmal
- Doğal afet ve felaketler (sel, yangın, deprem vb.)
- Cihazın üzerine dökülen sıvı maddeler, sıvı teması
- Mekanik arızalar
- Tozlu ortamlar
- Hard diskin çalışmaması, görmemesi, tanınmaması
- Hard diskin bozulması, yanması, zarar görmesi, disk ve plaka yüzeyinin çizilmesi
- Hard diskin sesli çalışması, kafa atması, kafa vurması, okuyucu kafaların kopması, deforme olması
- Backup, yedeklerin çalışmaması
- SQL veritabanının bozulması,attach edilememesi, silinmesi, drop olması
- SQL veritabanının suspect moduna düşmesi
- Veritabanı, database bozulmuş olabilir,
- Mdf, Ldf dosyası bozulmuş olabilir,
- Boş disk alanı kalmamış olabilir,
- Hard diskinizde bad sectör ve bozulmalar meydana gelmiş olabilir,
- SQL serverin açılabilmesi için yeterli ram in olmaması.
Veri kurtarma hizmetleri bahsi geçen NAS / DAS / SAN veri saklama, depolama cihazlarından yanlışlıkla silinen, kaybedilen, formatlanan, kaybolan, açılmayan, bozulmuş, Suspect, Emergency, Offline, Restoring, Recovering, Recovery Pending moddaki MySQL MSSQL veritabanı, database, mail, cari hesap, kasa defteri, veresiye ve her türlü sahşi ve ticari program verilerinizi sorunun boyutuna göre %100’e varan başarı oranıyla hizmet seviyesine bağlı olarak en az 1 saat gibi kısa bir sürede veri kurtarma garantisi veriyoruz.
Detaylı Bilgi ve Fiyatlandırma İçin: [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.