
Siber tehditler her ne kadar büyük şirketleri ve devletleri hedef alıyor olsa da, küçük işletmeler de bu saldırıların hedefi olabilmektedir.
İşletmenizin siber saldırılardan korunması, kurumsal devamlılığınız ve prestijiniz açısından son derece önemlidir. Ancak bazı işletme sahipleri, siber güvenlik hedeflerine tam olarak nasıl ulaşacağını bilememektedir. Bu yazımızda küçük işletmeler için siber güvenlik alanında yol göstermesi amaçlı bazı ipuçları paylaşacağız.
Siber Saldırı Esnasında Risk Altında Olan Verileriniz
Siber saldırılar paranızı, verilerinizi ve Bilgi Teknolojileri donanımınızı riske atar. Bir korsan, ağınıza erişim elde ederse şu bilgileri ele geçirebilir;
- Müşteri listelerine erişim
- Müşteri kredi kartı bilgileri
- Şirketinizin banka bilgileri
- Fiyatlandırma süreçleriniz
- Ürün tasarımları
- Genişleme/kalkınma planları
- Üretim süreçleri
Dahası, bu saldırılar şirketinizi risk altında bırakmakla kalmaz. Korsanlar, ağınıza sağladığı erişimi kullanarak, tedarik zincirlerinin bir parçası olduğunuz diğer şirketlerin ağlarına atlayabilir.
Bir Siber Saldırı Hedef Aldığı İşletmeyi Nasıl Etkiler?
Bir siber saldırı, işletmeniz üzerinde son derece büyük etkilere sahip olabilir. Öyle ki bir saldırının mağduru olan küçük işletmelerin %60’ı bu ihlali takip eden altı ay içinde kapanmaktadır. Bu saldırının en yıkıcı olsa da işletmenizin maruz kalabileceği aşağıdakileri de içeren başka sonuçlar da söz konusudur:
- Banka bilgilerinin çalınmasından kaynaklanan finansal kayıplar
- İş kesintisinden kaynaklanan finansal kayıplar
- Ağınızı tehditlerden arındırmaya yönelik yüksek maliyetler
- Müşterilere bilgilerinin ele geçirildiğini bildirdikten sonra itibarınızın gördüğü hasar
İşletmenizi Siber Saldırılara Karşı Nasıl Koruma Altına Alabilirsiniz?
Küçük işletme sahipleri, şirketlerini koruma altına almak için; siber güvenliğe dair şu başlangıç adımlarını izleyebilirler:
Çalışanlarınıza Siber Güvenlik Eğitimi Verin
Araştırmalar, veri kaybının yüzde 43’ünün şirket içindeki çalışanların kötü niyetle veya dikkatsizlik sonucu siber suçlulara ağlarınız için erişim vermesinden kaynaklandığını gösteriyor.
İç tehditlere karşı korunmak için çalışanlarınıza yönelik siber güvenlik eğitimine yatırım yapın. Çalışanlarınıza şüpheli bir e-posta alması gibi bir durumda ne yapması gerektiği konusunda eğitim verin.
Risk Değerlendirmesi Gerçekleştirin
Şirket ağlarınızın, sistemlerinizin ve bilgilerinizin güvenliğini tehlikeye atabilecek olası riskleri değerlendirin. Olası tehditlerin tanımlanması ve analiz edilmesi, güvenlik boşluklarını doldurmaya yönelik bir plan hazırlamanıza yardımcı olabilir.
Risk değerlendirme çalışmalarınızın bir parçası olarak, verilerinizin nerede ve nasıl saklandığını ve kimlerin bu verilere erişim sahibi olduğunu inceleyin. Kimlerin verilere erişmek isteyebileceğini ve bu kişilerin verileri ele geçirmek için ne tür girişimlerde bulunabileceğini tanımlayın. Olası olayların risk seviyelerini ve ihlallerin şirketi potansiyel olarak nasıl etkileyebileceğini belirleyin.
Bu analiz tamamlandıktan ve tehditler tanımlandıktan sonra, güvenlik stratejinizi geliştirmek veya iyileştirmek için edindiğiniz bilgileri kullanın. Güvenlik stratejisini düzenli aralıklarla ve bilgi saklama ve kullanmaya yönelik önemli değişiklikler yaptığınızda inceleyin ve yeniden düzenleyin. Bu, verileriniz için daha kapsamlı koruma sağlamanıza yardımcı olur.
Tüm Cihazlarınızı Anti-Virüs Yazılımıyla Koruyun
Tüm cihazlarınızı virüslere, casus yazılımlara, fidye yazılımlarına ve kimlik avı dolandırıcılıklarına karşı koruyabilecek bir antivirüs yazılımına ihtiyacınız vardır. Yazılımın koruma sağlamanın yanı sıra, bilgisayarları gerektiği gibi temizlemenize yardımcı olan ve virüs bulaşmadan önceki durumuna sıfırlayan bir teknolojiye sahip olduğundan emin olun.
Cihazlarınızdaki Yazılımları Güncel Tutun
İşletmenizin işine devam etmesini sağlamak için kullandığınız yazılımların güncel olması gerekir. Her yazılım, yazılımı güçlendirmek için düzenli olarak güncellenir veya korsanların faydalanabileceği kod açıklarını kapatan yamalar ekler.
Dosyalarınızı Düzenli Olarak Yedekleyin
Şirketiniz dosyalarını yedekliyor mu? Bir siber saldırı gerçekleşirse veriler riske atılabilir veya silinebilir. Bu durumda işletmeniz çalışmaya devam edebilir mi? Dizüstü bilgisayarlarda ve cep telefonlarında saklayabileceğiniz veri miktarı göz önüne alındığında, çoğu işletme çalışmaya devam edemeyebilir.
Bu konuda size yardımcı olması için dosyalarınızı otomatik olarak bir depolama alanına kopyalayan bir yedekleme programı kullanın. Saldırı durumunda, tüm dosyalarınızı yedeklemelerinizden geri yükleyebilirsiniz. Yedekleme işlemini planlamanıza veya otomatik hale getirmenize olanak tanıyan bir program seçin, böylece yedekleme yapmayı hatırlamanız gerekmez. Yedeklemelerin kopyalarını çevrimdışı olarak saklayarak sisteminizin bir fidye yazılımı saldırısıyla karşılaşması durumunda kopyaların şifrelenmesinin veya erişilemez hale gelmesinin önüne geçin.
“Veri Yedekleme” işlemi ile ilgili daha fazla bilgi için şu makaleye göz atın: Veri Yedekleme Hizmeti
Profesyonel Destek Alın
İster bir tehdit algılanmış olsun ister dosyalarınızı yedeklemekte bir sorun yaşıyor olun; şirketinize profesyonel bir destek sunan uzmanla çalışmak size bir çok konuda yarar sağlayacaktır.
Bir yanıt bırakın