
Siber Savaş Nedir ?
Siber savaş gerek sanal gerek ise gerçek dünyada devletler arasında yaşanan ve her an devam eden, rakip devlete yıkım yaratmak, zarar vermek için gerçekleşir.
Devletlerin çıkarları doğrultusunda diğer devlete siber savaş başlatması olağan ve birçok devletin bu durumdan bilgisi olmamasına rağmen bu savaşlar gerçekleşir ve çıkarları doğrultusunda ele geçirilen diğer bilgiler kullanılır veya ifşa edilir.
Basitleştirmek gerekirse siz arkadaş konumuna veya düşman konumuna koyabileceğiniz diğer telefonunu incelemek stalk etmek gibi bir durumdur, ancak burada söz konusu olan konu devletler düzeyinde olduğu için bu durumun tehlikesi daha kritiktir.
Siber Savaş Ne Zarar Verir – Siber Savaş Nasıl Gerçekleşir ?
Siber savaşın zararları konusunda bu makaleyi okuduktan sonra tedirgin olacağınıza eminim ancak bu durum teknolojinin gelişmesinin yan etkisi olarak görebiliriz.
Herhangi bir siber savaş durumunda hangi tehlikeler bizi bekliyor peki ?
Siber savaş durumunda tahminen ilk hedef silahlı kuvvetlerine olacaktır, bir ordunun iletişimini kesmek orduyu neredeyse etkisiz hale getirir ayrıca silahlı kuvvetlerinin istihbarat birimlerinin yaptığı çalışmalar ele geçirilebilir, silahların (savaş uçakları, Nükleer Füzeler vb.) hacklenmesi ve devletin aleyhine kullanılması, siz de tahmin edebilirsiniz ki yapılacaklar bunlarla sınırlı kalmayacaktır psikolojik savaş devam devam edecektir ve halkı korkutmak için devletin organlarında hackleme halkı tedirgin edeceği için bu yönteme başvurmaları olağandır ayrıyetten barajlar, elektrik santralleri, ulaşım sistemleri vb. birçok hack edilme söz konusu olabilir.
Bu sistemlerin zarar görmesi ve hacklenmesi maddi ve manevi zarara uğratacaktır dolayısıyla herhangi bir siber savaş esnasında bu gibi durumlarla karşılaşmak olağandır
Siber Savaş Nasıl Gerçekleşir ?
Siber savaş sadece devletin kendi bünyesinde kurmuş olduğu bilişim uzmanı ekibi veya bir diğer tabiri ile hacker ordusu tarafından gerçekleştirilmez yakınlarda şahit olduğumuz gibi Amerika ve Çin arasında geçen çekişme dolayısıyla amerikanın markası olan Google’ın Huawei desteğini kesmesi siber savaşa örnek olarak gösterilebilir.
Devletlerin kendi ordusunda gelişmiş donanımları ile bilgi toplama ve sızma eylemlerini gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip ordu personellerinin devletten gelen talimatlara göre harekete geçmesi ile gerçekleştirilecek olan operasyonların bütününe siber savaş denir